Укупно приказа странице

среда, 21. фебруар 2018.

Nada Petrović / Namenska poruka skotovima


Namenska poruka skotovima


Godinama unazad čitam u komentarima kako se za nekoga ko nešto ne zna ili koji se po nekim pravilima ne ponaša kako je propisano i kako je red, kako se za takvog kaže da je seljak, seljober, bljaksi i kako sve ne… Ali i to ne bude dovoljno nego još proprate rečima da se taj neko koga diskredituju vrati tamo odakle je došao, ko da im je tatko ostavio tapiju i na ulice i trotoare.
Paralelno sa pljuvanjem po znoju čoveka ili žene koji nas hlebom hrane, na svakog koga treba kazniti za bilo koje nedelo obruše se ko strvinari sa istovetnim komentarom da bi takve trebalo u rudnik…
Među onima koji ovakve komentare pišu ima od svake fele i vrste, al nigde domaćina ili domaćicu ne videh. Onaj koji ceni svoj, rad ceni i tuđi. Krpelji su to i krvopije, paraziti a ne kućevnici i odžakovići. Ali, to me previše ne brine niti ljuti… Strašnije je ćutanje svih onih koji tako nešto vide i ne komentarišu, što bi reko naš narod “oni što čuvaju svoje dupe”. Čuvaju svoju zadnjicu i ne sete se da i po njihovim pretcima pljuju.
Gospodo velikograđani koji vređate poštene radnike i seljake, rudare i dunđere, evo, da vam jedan dunđer kaže “Sram vas bilo… Istopolni brakovi vam ne smetaju, muželoštvo vam ne smeta, ne smetaju vam žene lakog morala kojima tepate da su sponzoruše i klaberke, ne smeta vam ona što je umesto zatvora izboksovala da dobije nanogicu, ne smetaju vam tajkuni koji crno ispod nokta oteše, ne smetaju vam ni oni koji uništiše sve što se uništiti moglo, ne smeta vam ni to što će da nam otmu svetinje, ništa vama ne smeta sem onih bez kojih biste jeli brabonjke i grejali se na osušenoj balezi…. I još nešto, niste vi gospoda velikograđani nego ste malograđani i snobovi, nule kao ljudi, duple nule kao radnici. I još nešto… Niste vi ljudi, za takve kao što ste vi postoji jedan stari opis, u samo jednoj jedinoj reči “Skotovi” .
                                                                                               Nada Petrović



1 коментар:

  1. Razne teme okupljaju ljudski um, la tako i ova, ali skotova stvarno ima.
    Pitanje koje stalno stoji, sta moze usloviti ljudsko bice da se skotovski ponasa.

    ОдговориИзбриши