четвртак, 15. јун 2017.

Nada Petrović / Nevidljivi pisac o nevidljivim nagradamaNevidljivi pisac o nevidljivim nagradama

Prošle godine je, kažu, objavljeno oko 400 romana u Srbiji.
Po nekim podacima isto toliko nagrada se dodeljuje u toj istoj Srbiji.
Međutim, kao što postoje pisci nagrađeni, nagrđeni i prećutani, pa i oni nevidljivi, čije romane izdavači neće ni da isčitaju, a kamo li objave, lično verujem da je broj napisanih i objavljenih dela mnogo veći, ali da ni broj nagrada nije konačan, pa samim tim da svako ko nešto ukoriči ima šansu neku nagradu da dobije ( samo šansu, ostali kriterijumi su pod tačkom razno).
O tome ko su sve nagrađeni i o čemu su pisali, ko su sve nagrđeni i kome su se zamerili, pa došavši do toga ko su ti nevidljivi pisci čija dela nemaju šanse ni da ih neko u izdavačkim kućama pročita pre nego što ih u korpu za otpadke odbaci, o svemu tome sam pomalo pisala. Ono o čemu se nisam ni jednim jedinim slovom (do sada)  osvrnula je to što su neki konkursi za neke nagrade skoro prećutani, na koje se pisci ni urednici ne odazivaju ili ako se i odazovu mole Boga da im se ime ne pomene, a kamoli da nagradu dobiju.
Jedan od tih prećutanih konkursa ima kao nagradu plaketu i novčani iznos od 5.000 evra. Dodeljuje se za dvogodišnju produkciju romana. Ako dobro baratam brojkama u tom vremenskom periodu je objavljeno oko 800 romana. Ni posle 5 meseci od zatvaranja konkursa ni jedne jedine reči o broju pristiglih dela ( iz pouzdanih izvora saznajem da je cifra manja od broja prstiju koje čovek ima).  
...I pitam se pitam... Ma ništa se više ne pitam... Zašto da postavljam pitanja kada će odgovori biti prećutani....


                                      Nevidljivi pisac


Нема коментара:

Постави коментар