Укупно приказа странице

понедељак, 14. новембар 2016.

Нада Петровић / Чај за скидање шећера




Чај за скидање шећера

Успут сам га чула, успут људима причала. Неки су ми у старту рекли да не верују, да немају намере да пробају, да неће да се играју својим здрављем, да више верују у лекове него у бабске враџбине. Други су пробали па одустали. Изговарали се лењошћу, заборавом, немарношћу. Неки су испоштовали до краја. Многима је који су пробали је помогло.  Моје је да вам кажем, а ви сами одлучите, ако имате проблем са повишеним шећером, да ли ћете или нећете да пробате. Оно што је најважније не може да штети, а знам неке којима је помогло.

Начин припреме:

3 шаке пасуљевине
3 шишарке од белог кукуруза
Стави се у 3 литре воде и кува на лаганој ватри док не уви на 1,5 литара
Процеди се. Остави неколико сати да слегне талог. Одлије се све до талога ( талог се баци) у чисту стаклену флашу и сваког јутра, наштину,  испија по једна шољица за кафу. Након пола сата може да се доручкује.

Пасуљевина
     
Шишарка од кукуруза


Кад кажем шољица онда стварно мислим на оне мале шољице из којих смо пили пре тридесетак година, а не ове сада које се користе и за чај и за белу кафу...


И то је то. Ништа специјално. Ништа скупо. Ништа напорно. Ко верује ( а има проблем) нека проба, ко не верује не треба ни да покушава. Бака која ми је за овај чај рекла, још ми рече: „Ко у чуда верује њему се чуда и дешавају“. И додаде да више нема шећерну болест, да је здрава ко дрен, иако је ихахај од кад се родила, да је мучи само једна мука за коју не зна лек, а то је старост и још шеретски  намигну па ми дошапну: „ако чујеш народни лек који враћа младост одма ми дојави.“


                                                   Нада Петровић

Ајд у здравље. Да сте ми живи и здрави.

ПС: за лек се никад не каже хвала, старо веровање. 



7 коментара:

  1. Ja veoma poštujem "narodne" lekove jer su odraz empirije ili ti iskustva kroz život. Za pasuljevinu sam čula da čaj od nje skida šećer, ali za ovu kombinaciju nisam znala.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Znači, da krećem i pišem šta sve znam... Čini mi se da se mnogo toga zaboravilo, a gre'ota da se i ovo pretupi, što bi rekli stari... ( Reč pretupiti je zaboravljena a znači zaboravi)

      Избриши
  2. Ја сам и преносила рецепт, и сазнала да је једна моја познаница пила чај од пасуљевине (грашевине). Успешно!
    Поздрави, Надо!

    ОдговориИзбриши
  3. Пробаћемо, верујем да ће помоћи! Хвала Надо.

    ОдговориИзбриши
  4. Година зачас оде, и друга се наче. Нека је у здрављу!

    ОдговориИзбриши