четвртак, 21. септембар 2017.

Nada Petrović / 1999. su nas ubijali i dana danas nas ubijaju a o tome se malo govori1999. su nas ubijali i dana danas nas ubijaju a o tome se malo govori


„Pre nekoliko godina na jednoj farmi u Francuskoj je pronađen piralen u mleku krava. Odmah je to mleko uništeno, a farma stavljena pod nadzor. Nikome nije bilo jasno otkuda taj kancerogeni element u mleku kod krava koje nisu imale ispašu. Hrana kojom su hranjene te iste krave nije bila kontaminirana. Nakon duže pretrage pronašli su uzrok. Majka-krava je izlazila na pašnjak, a na pašnjaku je bilo mogućnosti da se preko dalekovoda na kojima je, kako kažu, bio oštećen maleni rezervarčić sa PSBom ili piralenom, kako mu je drugi naziv. Ispitivali su zemljište oko stuba i pronašli uzrok tj. lanac kojim je preko majke-krave na tele prenešena ta otrovna materija“. Sve ovo saznajem dok radim na jednom gradilištu gde sam angažovana na remedijaciji zemlje oko trafostanica. Usput se i sama uveravam koliko je taj element opasan samim tim što probija preko 2 metara u zemlju ma koliko da je debela betonska ploča kojim je ta zemlja pokrivena, a samim tim ulazi u podzemne vode i lanac ishrane.
Sve to pričam radnicima u pokušaju da im objasnim kako moraju da koriste zaštitna sredstva dok rade. Kad eto ti ga jedan koji stoji sa strane i posmatra i koji dobacuje: Nemate vi pojma. Ja sam to ulje iznosio iz fabrike i mazao njime stubove od ograde oko vinograda. Drugi pominje da ga je koristio kao gorivo za traktor kada je bila kriza izazvana sankcijama, treći svoju priču ima. 
Dok ovo kuckam setih se izlivanja ogromne količine piralena u korito Lepenice odmah nakon bombardovanja lakirnice u Zastavi. I samo da dodam: Niko se nikada nije potrudio da obeleži parcele na kojima se zagađena voda izlila tako da još uvek postoji mogućnost zagađenja hrane koja se na tim parcelama gaji. Posle se pitamo otkuda ovoliko boleštine koja se javlja kod stanovništva. Otkuda deformiteti kod beba zbog kojih se vrše kiretaže u poodmakloj fazi trudnoće. 
Znam da će ovaj tekst tek dvoje-troje do kraja da pročita. Rijaliti, serije i ostali ispirači mozgova treba da pomognu da se i o ovakvim stvarima ne misli, da se ništa ne čini da zaštitimo sebe i svoje porodice. 
Ovo je deo teksta koji delimično objašnjava kako su nas bombardovanjem trafostanica ’99 ubijali i kako nas i dana danas ubijaju:
„Piralen spada u red najvećih ekoloških problema na ovim prostorima, a u Evropi tokovi tog toksičnog ulja kontrolišu se kao putevi droge. To kancerogeno ulje u količini od samo jednog litra zagađuje milijardu kubnih litara vode. Piralen je ekstremno kancerogena supstanca, izaziva genetske mutacije, direktno ulazi u DNK i RNK. Prirodno je neuništiv i nerazgradiv, i kada dospe u zemlju ostavlja neotklonjive posledice. Uništava se veštački, na temperaturi od 1.700 stepeni, a tom prilikom se oslobađaju fozgen i difozgen, koji pripadaju grupi strašnih bojnih otrova.
Toksičnost piralena se povezuje sa štetnim reproduktivnim i imunološkim efektom, zatim toksičnim efektom na jetru, kožu, digestivni trakt, štitnu žlezdu, a ponekad bubrege i centralni i periferni nervni sistem. Dakle, zdravstveno najugroženiji su mlada ženska populacija, bebe, deca, posebno adolescenti, trudnice, dojilje i rekonvalescenti. Piralensko ulje čini smeša različitih izomera, odnosno 209 kongerena, koji imaju teratogeno, mutageno i kancerogeno dejstvo. Zato je piralen deklarisan kao opasan otrov, koji je izbačen iz upotrebe 1977. godine.“

                                                                  Nada Petrović 


Нема коментара:

Постави коментар