Укупно приказа странице

среда, 25. октобар 2017.

Нада Петровић / Катедрала и болни Дојчин


 Катедрала и болни Дојчин 

Римокатоличка црква Свете Терезе Авилске се налази у Суботици, подигнута је у периоду од 1773. до 1797. године. Представља заштићено непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја. Све то пише у Википедији, исто то ми рекоше они које сам питала. Исто рекоше и у томе се сложише али о пукотини која је видљива преко чеоне фасаде скоро нико не рече исте податке као претходник. Једни кажу од самог грађења, други од 1941, трећи од 1999., четврти рекоше од пре неку годину, а неки рекоше да је нису ни видели док их нисам питала. Тек на сајту општине видех да се напрслина појавила пре стотинак година, да је вероватно грешка код пројектовања, да су два звоника почела да тону и да постепено „вуку“ црквени брод сваки на своју страну...



Успут прочитах и да је у току ове године кренула санација, да се постављају шипови дубине осам метара, све док се не стигне до чврстог тла. То ми је професионална деформација распитивање  о грађевинама и конструкцијама.


И паде ми на памет како би мој отац реаговао да је ово којим случајем видео. Дугогодишњи дунђер би рекао: „Децо моја, од бабе девојка никако... Него ако сте већ кренули са тим шиповима, не браним, ал'  да вам Црнотравац каже, утежите децо и звонике и споља и изнутра, ко што се болни Дојчин утезо, да се ребра не разнижу“.


                                                              

 
                                                                                                     Нада Петровић 

3 коментара:

  1. Надо, Црнотравац са презименом?
    Из Стојковића је породица у коју сам дошла. Расељена на путу Ниш – Лесковац.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni je Despotović, crnotravsko... Otuda dunđeraj kao zanimanje... Da sam imala brata mogla sam da biram, pošto sam jedinica, bezbratnica, za mene drugi izabrali... :)

      Избриши