Укупно приказа странице

петак, 5. мај 2017.

Nada Petrović / Nevidljivi Pisac i nevidljivi broj 19


Nevidljivi Pisac i nevidljivi broj 19 

Jedan čovek ne može da promeni svet nabolje ali jedan čovek može da pokrene svet da počne da se kreće nabolje. To sam skorije negde čula... Ne mislim da sam ja taj čovek koji pokreće svet, ali znam da je ovo moj način borbe da svet bude bolji. 

         
Dragi moji prijatelji...
Među vama postoje oni koji su upoznati sa tendencioznom odlukom žirija kome će i koliko sredstava da dodele kod sufinansiranja i finansiranja iz oblasti kulture, o tome da se pojavio neki nevidljivi broj 19. kao i o tome da su odbijeni projekti dobili etiketu da su nekvalitetni
Među tim „nekvalitetnim“ projektima je i moj roman, pa sam zbog te klasifikacije posumnjala da roman nisu ni pogledali, a kamo li pročitali, jer da jesu, u vidu pogovora bi videli preporuke i recenzije poznatih i priznatih književnih kritičara i pisaca čije reči niko iz žirija ne bi mogao stručno da pobije). Zbog te sumnje sam napisala prigovor.

Nekoliko vas je ponudilo pomoć (kada je videlo obrazloženje za odbijanje) da u vidu pisanja protestnih pisama skrene pažnju na nekorektnost žirija koji je odlučivao o dodeli sredstava i ovom prilikom im se zbog toga od srca zahvaljujem. Tada sam rekla da se sačeka, to jest da prvo vidimo šta će da se desi i kako će da reaguju na prigovor.

 A desilo se sledeće:
Prvo su me pismom obavestili da rukopis nisu ni otvorili zbog tehničkih problema na šta sam iznova uložila prigovor jer prema mom saznanju takve probleme su rešavali tako što su obaveštavali one koji su konkurisali da dopune dokumentaciju (i ne samo prema saznanju nego ta informacija stoji  i u Izveštaju komisije.)  

Nakon nekoliko mejlova u kojima je ponovljen prigovor i koje su oni bojkotovali i na koji ni jedan jedini put nisu našli za shodno da treba da odgovore, danas saznajem da su 12 aprila 2017. objavili Ispravku koju možete pročitati ovde (o kojoj me niko sve do do danas nije obavestio) gde doslovce piše da izbacuju reči kvalitet projekta kao kriterijum za dodelu sredstava iako su u samom Izveštaju upravo naglašavali da je kvalitet bio jedini kriterijum, čime se još jednom  potvrđe ono što sam od početka tvrdila: Samo na osnovu imena i prezimena su odlučili da se sredstva (ne)dodele podnosiocima projekata.

Hvala, još jednom, svima vama koji su mi pomoć ponudili.

Ostajem i dalje za Kragujevac Nevidljivi Pisac, ali se ovim moja borba ne završava.
Neko će valjda da nađe za shovno i objasni kako su to (na primer, ali to nisu jedini primeri...) jedna Fotokopirnica (koja je za dve godine 2 puta sredstva dobila, ukupno 795950) i jedna Prodajna galerija (koja je za 2 godine 5 puta sredstva dobila ukupno 2,5 miliona, a dva od finansiranih projekata nose naziv:“Godišnji program Galerije...“) uspele da za dve godine skoro 3,4 miliona dinara dobiju za svoje projekte i šta je to za žiri bilo odlučujuće ako nije bio kvalitet projekta. I na kraju krajeva, šta bi sa tim nevidljivim brojem 19 ili u prevodu sa 531.000 dinara koje stoje iza tog broja?

Ko je zaboravio ( ili nije ranije video) o kom to broju 19 pričam i ko je to Nevidljivi Pisac, o tome može pročitati ovde i ovde, i ne samo pročitati nego se uveriti u  sve što je ovde napisano.

                                      Nada Petrović


7 коментара:

  1. Sledeće je pitanje na osnovu Ispravke: Da li su odabrani projekti kvalitetni ili ne?...
    Naime, čitam ispravku i može da se tumači i ovako i onako...Čas se kvalitet pominje a čas ne...

    "И С П Р А В К У И З В Е Ш Т А Ј А
    У Извештају Koмисије за избор програма, пројеката и манифестација у области
    културе који се финансирају и суфинансирају из буџета града Крагујевца у 2017. години
    Број: 060- 40816-V- 01 од 26. јануара 2017. године врши се исправка реченице:
    '' Разматрањем и оценом квалитета пројеката Комисија је одбила двадесет седам
    пројеката'' тако да гласи:
    '' Разматрањем и оценом пројеката Комисија је одбила финансирање и
    суфинансирање двадесет седам пројеката.''
    Исправку извештаја објавити на званичној интернет страници Града.
    О б р а з л о ж е њ е
    У складу са критеријумима и мерилима утврђеним Правилником о начину, мерилима и
    критеријумима за избор пројеката, програма и манифестација у култури који се финансирају и
    суфинансирају из буџета града Крагујевца(''Сл. лист града Крагујевца'' број 1/16) пројекти којима се
    остварују потребе и интереси грађана у области културе на територији града Крагујевца могу бити
    одобрени уколико испуњавају услове и критеријуме у погледу:
    1) предлагача пројекта;
    2) садржине и квалитета пројекта;
    3) услова финансирања;
    4) форме предлога пројекта (комплетираност пристиглих пријава - предлога).

    ОдговориИзбриши
  2. Не знам шта ћеш предузети да ту бахатост зауставиш али се они твојим "дневницима" не могу и неће зауставити. Волео бих да сам у некој општинској структури власти да такве одлуке јавно РАЗБУЦАМ! Овако бих као и што сам ти и раније саветовао писмом обавестио "криминалце" из СУПА који се баве испитивањем таквих радњи да се службено позабаве тиме. И нашао бих неког поштеног одборника коме бих дао на увид све чињенице да они изнутра покрену истрагу и на самој Скупштини и Комисији???!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dule, čim pronađem dokument od pre deset i više godina, postaviću i njega, gde se slična stvar desila... Izgleda da ti nisi svestan da živimo u Srbiji i da je to hronično stanje koje ne zavisi od toga ko je na vrhu a ko je na dnu... Sve se ponavlja svaki put iznova... Utopija je da mislimo da će nešto trenutno da promenimo ako svako od nas nešto ne promeni. Ovo je moja borba, moj pokušaj za boljim svetom...

      Избриши
  3. Negativna selekcija koja je na svim delovima donela je ovo stanje, tako da gomila nesposobnih i neukih odlucuju za ono sto neznaju ili nisu ni pokusali da saznaju ocemu odlucuju.

    ОдговориИзбриши
  4. Одговори
    1. Идемо даље... Нема предаје... Стид ме је њиховог бестида...

      Избриши