Укупно приказа странице

среда, 12. април 2017.

Nada Petrović / Na današnji dan



Na današnji dan pre 18 godina piloti NATO pakta projektilima pogodili međunarodni putnički voz na relaciji Beograd - Solun dok je prelazio most preko Južne Morave kod Grdelice, usmrtivši najmanje 55 ljudi... Ni posle 18 godina ne zna se tačan broj ubijenih civila što je podjednako strašno kao i bombardovanje... Ovakvim odnosom prema žrtvama podsvesno nam se usađuje osećanje bezvrednosti naših života na svim nivoima... To se može podvesti pod mentalni genocid.
Na današnji dan pre 18 godina desila se ekološka katastrofa. Avioni NATO-a na fabriku automobila "Zastava" u Kragujevcu sručili 15 projektila; bombardovali su i rafinerije nafte u Pančevu i Novom Sadu. Koliko je meni poznato, na teritoriji Kragujevca, gde se u Lepenicu izlio piralen, koji je izuzetno  kancerogen, nikada nisu obeležene kontaminirane teritorije nego se i san danas tu sadi povrće i napasa stoka, čime se zatiranje stanovništva u kontinuitetu produžava, što je evidentni fizički genocid.
Na današnji dan pre 18 godina u Pančevu je bombardovan i  manastir Vojlovica - hram Svetog arhangela Gavrila iz 14. vijeka, zadužbinu Stefana Lazarevića, što se može podvesti pod tendencijom uništavanja svesti o postojanju, što je opet još jedna vrsta genocida svesti.
Da mi je neko pre 18 godina rekao da će sve ovako da bude od tada pa do sada pa i ovo sada, verovatno bih se u neverici  krstila i levom i desnom. Međutim sada, u vreme posta, ne mogu čak ni da se krstim, jedino u meni traje i istrajava molitva: Svevišnji, oprosti mi što ne mogu da im oprostim.

                                     Nada Petrović

Fotografija iz lične arhive.

1 коментар:

  1. Не могу многи међу њима и ја. Директно сам угрожен уранијумским отпадом којим су нас гађали. Два члана шире фамилије ми умрло, супруга оперисала дојку 2011.Ако неко тужи НАТо ја ћу се придружити!

    ОдговориИзбриши